Interesse in onze diensten? Vraag vrijblijvend een offerte aan: Offerte aanvragen

Thermografie

Welkom op onze pagina over thermografie. Op deze pagina geven wij u een korte uitleg over thermografie, wat je er mee kunt doen en waarom het belangrijk is. Deze uitlegen geven we door antwoord op een aantal vragen.

Wat is thermografie?

Om te beginnen zullen we de onderstaande definitie toelichten. De definitie van thermografie is:

“De wetenschap van het verkrijgen en analyseren van thermische informatie welke verkregen wordt met behulp van contactloze opname apparatuur”

Thermografie is een niet-destructieve techniek waarbij temperaturen in beeld worden gebracht. Met een warmtecamera, ook wel thermografische camera of infrarood camera genoemd, kan men van op een veilige afstand infrarood foto’s maken die temperatuurverschillen visualiseren. Deze beelden noemen we thermische beelden. Deze ook infrarood beelden of warmte beelden genoemd.

De beelden geven ons een schat aan informatie. Heeft geeft ons inzicht in warmte distributie, warmte verliezen, koude plekken, vocht ophopingen, etc.

Wat kun je ermee?

De thermografische beelden worden nadat ze gemaakt zijn deskundig geanalyseerd. Maar wat kun je er mee? Thermografie kan gebruikt worden bij een diversiteit aan onderzoeken, genaamd thermografische onderzoeken. Deze onderzoeken worden ook infrarood onderzoeken of warmte onderzoeken genoemd. De bevindingen worden vastgelegd in een rapport.

Een thermografisch onderzoek van een woonhuis geeft je inzicht over de warmteverliezen of luchtlekken van je woning. Wanneer het isolatiemateriaal van de muren niet goed aangebracht is, of gebreken vertoont, leidt dit tot warmteverliezen. Warmteverliezen resulteren in extra stookkosten.

Thermografie kan ook gebruikt worden om zonnepanelen te inspecteren. Wanneer ze eenmaal op dak liggen produceren de panelen energie. Het is echter lastig te bepalen of de panelen goed werken. Is het rendement wel hoog genoeg? Door een thermografische opname te maken kunnen we controleren of er geen defecten in de panelen aanwezig zijn.

In de elektrotechnische sector maakt men steeds meer gebruik van thermografie. Thermografie is een van toegevoegde waarde op een reeks van onderzoeken. Met thermografie kunnen we bijvoorbeeld constateren of elektrische componenten meer dan normaal warmte produceren. Die constatering is met traditionele metingen vaak niet goed te maken. Thermografie werkt snel en kan uitval en mogelijk brand voorkomen.

Waarom is thermografie bruikbaar?

Er zijn een drietal zaken waarom thermografie zo uniek en bruikbaar is.

Het is contactloos

Dit heeft een aantal grote voordelen. Ten eerste is het veilig. Wanneer we bijvoorbeeld een elektra installatie inspecteren staat deze onder spanning. Bij gebruik van een warmtebeeld camera wordt de installatie niet aan geraakt. Een ander voorbeeld is draaiende onderdelen. Deze kunnen geïnspecteerd worden zonder ze aan te raken.

Een ander voordeel is dat vanaf een afstand gemeten kan worden. De minder toegankelijke plaatsen kunnen gemakkelijk geïnspecteerd worden.

Als laatste heeft thermografie als voordeel dat het geen effect of invloed heeft op het doel. We kijken alleen naar de uitgestraalde straling die er zal zijn.

Het is tweedimensionaal

Met het verkregen beeld kunnen we een aantal analyse uit gaan voeren. We kunnen een vergelijk maken tussen twee gebieden, of we kunnen temperaturen bepalen van twee punten of honderd punten en die met elkaar vergelijken.

Het beeld geeft ons een uitstekend overzicht van het doel. Met het beeld kunnen we problemen opsporen of plekken opsporen welke extra aandacht vereisen. Het is hiervoor niet noodzakelijk om precies te weten waar de meting verricht dient te worden. Dat kunnen we beslissen aan de hand van het beeld.

Het is snel en direct

Thermografie is snel en direct. Door snel vaste objecten te “scannen” kunnen we direct aangeven waar problemen of temperatuursverhogingen meetbaar zijn. Stelt u zich eens voor dat u dagen moet wachten op de uitslag van het onderzoek. Met thermografie is dit niet het geval. We kunnen per direct onze bevindingen met u overleggen.

Voor meer informatie over onze diensten verwijs ik u graag door naar één van de volgende pagina’s:

Interesse in onze diensten? Vraag vrijblijvend een offerte aan: Offerte aanvragen